Neem een sandwich Hanneke!

Ook gister keek ik weer met veel plezier naar Dream School. Deze keer was de 80-jarige (!) presentator Hanneke Groenteman uitgenodigd om de groep schoolverlaters te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. Ik ben fan van Hanneke en heb met veel plezier gekeken. En wat deed Hanneke het goed!

Top: ik ben nerveus

De start was goed: Hanneke gaf de klas bij de start van de les aan dat ze nerveus was. Wat een eerlijke en kwetsbare opening. Top!

Tip: beetje strenge schooljuf

In de interview-les van Hanneke vroeg ze twee vrijwillers om een oefening te doen voor de groep. Damian interviewde naar beste kunnen en kreeg daarna eerlijke kritische feedback van Hanneke: een hele waslijst met wat Damian allemaal fout had gedaan. Het was vast leerzaam bedoeld, maar het raakte Damina precies op zijn zwakke plek: de overtuiging dat hij nooit iets goed deed. Dit werd nog eens extra pittig toen interviewer Delano in de volgende ronde juist hele positieve feedback kreeg van juf Hanneke.

Top: oprechte excuses

Hanneke werd na de les door Damian geconfronteerd met zijn pijn door haar feedback en daar reageerde Hanneke heel goed op: zichtbaar geschrokken bood ze haar excuses aan.

En dan heb ik nog een tip aan Hanneke: neem een sandwich. Of: gebruik bij toekomstige feedback het sandwich-feedback-model. Je bent uiteindelijk nooit te oud om te leren, toch?

Hoe werkt het Sandwich-feedback-model?

De feedback die ik hierboven omschrijf is geschreven in het Sandwich-feedback-model van NLP. Je verpakt je feedback in een soort sandwich: je presenteert je verbeterpunt midden in de sandwich tussen twee complimenten en zo wordt de feedback beter ontvangen:

SANDWICH-FEED-BACK-MODEL:

 

"Wat ik vind dat je specifiek goed doet: ...(iets positiefs: TOP)

EN

wat je mogelijk zou kunnen verbeteren:  ... (verbeterpunt: TIP)

Over het algemeen genomen vind ik het ... (iets positiefs: TOP)."

Geen ge-maar

Zoals je hierboven ziet, gebruik je na de eerste zin het woord 'en' in plaats van het woord 'maar' en dat is heel bewust. Proef het verschil maar eens als je wel het woord 'maar' zou gebruiken.

Beperk je tips

Ik had eigenlijk nog wat meer tips (verbeterpunten) voor Hanneke maar het is beter om de tips te beperken dus die houd ik even bij me.

Try this at home

Dit NLP-model kun je in alle gevallen van feedback gebruiken. Probeer het maar eens uit. Voor mij is deze aflevering een goede herinnering om het model weer wat vaker te gebruiken. In een directe en haastige bui wil er nog wel eens een kaal verbeterpunt uitschieten.

Sandwich voor Damian

Als Hanneke had gekozen voor de sandwich, dan had ze bijvoorbeeld tegen Damian kunnen zeggen:

"Wat ik vind dat je specifiek goed doet is dat je je heel goed aan de interview-vraag en opdracht hebt gehouden. En ... wat je mogelijk zou kunnen verbeteren is dat je echt nieuwsgierig bent naar de geïnterviewde en doorvraagt. Over het algemeen genomen vind ik het top en stoer dat je de spits hebt afgebeten als interviewer en je je spontaan aanmeldde!"

Compliment !

Maar ergens ook goed dat Hanneke het deed zoals ze deed. Want op deze manier bracht het voor Damian én Hanneke een prachtige opening en leermoment. Dus tijd voor een vet compliment voor Dream School: prachtig dat jullie het programma extra leerzaam maken door ook de groei van de bekende Nederlanders te laten zien. En mijn eigen groei haha.

Meer blogs

Geluk aan de deur

01 juli 2020 | 0

Blanco paddenstoelen ?!

23 juni 2020 | 0

Disclaimer geluk

17 juni 2020 | 0

Witruimte

17 juni 2020 | 0

Ik heb een nieuwe baan!

16 juni 2020 | 0

Een mooie vijver van tranen

15 juni 2020 | 0

Twee soorten eenzaamheid

06 april 2020 | 0

Hoodies in verwarring

03 april 2020 | 0

Moodmapping in Dream School

11 maart 2020 | 0

Laat een reactie achter