Een mooie vijver van tranen

"Laat je tranen een mooie vijver vormen waarin jullie straks in de zomer kunnen varen en in de winter kunnen schaatsen." Deze zin is een deel van de afscheidsbrief van Marc de Hond aan zijn vrouw Remona. De brief is gepubliceerd in zijn nieuwe boek 'Licht in de tunnel'.

Wat een prachtige zin, een zin die van zichzelf al licht geeft. Een mooie vijver van tranen. De woorden 'mooi' en 'tranen' in één zin geven 'mooie tranen' en brengen verdriet en blijdschap samen. En leven en dood. Woorden die licht geven.

En de rest van zijn woorden in het interview in de Volkskrant van afgelopen zaterdag deed dat ook: licht geven, troosten:

 

"Veel bedrijven boekten me om aan hun mensen uit te leggen hoe je veranderingen, ook negatieve, kunt accepteren en uiteindelijk zelfs omarmen. Ik geloof dat het omgaan met tegenslag een soort spier is die je kunt trainen."

"Eind juli 2018 werd ons tweede kind geboren. Het geluk lachte me toe, zo voelde het echt. Dus de diagnose blaaskanker kwam uit het niets. Uiteindelijk had ik zestien jaar na de dwarslaesie mijn eigen lessen over acceptatie weer zélf hard nodig."

"Vul je dagen met leven in plaats van andersom: je leven vullen met dagen."

"Als je echt intens wilt genieten van alles wat je hebt, laat dan een man in een witte jas je streng vertellen dat er een kans is dat je het allemaal kwijt zult raken."

"Ik ben er altijd goed in geweest om een verhaal te verzinnen waardoor ik kan leven met wat me overkomt. Dus heb ik mezelf wijsgemaakt, en zodanig dat ik er in geloofde, dat ik dankzij mijn dwarslaesie een heel mooi en bijzonder leven heb gekregen. Ik ben fysiek weliswaar een pechvogel, maar ik heb er toch aardig wat van gemaakt, met één vierde lichaam. Mensen die in een god geloven, vertellen zichzelf net zo goed een mooi verhaal. De mensen die zichzelf het best voor de gek kunnen  houden, zijn uiteindelijkst het gelukkigst."

Laat je tranen een mooie vijver vormen waarin jullie straks in de zomer kunnen varen en in de winter kunnen schaatsen."

- Marc de Hond

Meer licht

Voor meer licht en alle mooie woorden, lees hier het interview uit de Volkskrant.

Deze geluksonderzoeker stopt nu met schrijven en gaat op een holletje naar de boekhandel voor het boek 'Licht in de tunnel.'

Boek Licht in de tunnel

Meer blogs

Geluk aan de deur

01 juli 2020 | 0

Blanco paddenstoelen ?!

23 juni 2020 | 0

Disclaimer geluk

17 juni 2020 | 0

Witruimte

17 juni 2020 | 0

Ik heb een nieuwe baan!

16 juni 2020 | 0

Twee soorten eenzaamheid

06 april 2020 | 0

Hoodies in verwarring

03 april 2020 | 0

Neem een sandwich Hanneke!

18 maart 2020 | 0

Moodmapping in Dream School

11 maart 2020 | 0

Laat een reactie achter