Twee soorten eenzaamheid

De huidige coronavirus tijd wordt wel vergeleken met de oorlogstijd. Zo kun je op tv elke avond het programma Frontberichten zien. En zegt men dat dit een gevecht is tegen een onzichtbare vijand. Oorlog of niet, vandaag las ik een tekst van Etty Hillesum geschreven in de tweede wereldoorlog, die ik hier graag met je deel. Met dank aan het Etty Hillesum Centrum uit Deventer en Mancha Pach en Frits Grimmelijkhuizen die deze tekst van Etty selecteerden omdat "die ons wellicht kan helpen of inspireren of een beetje houvast kan geven in deze tijden."

 

Etty Hillesum
9 aug. 1941

Ik ken twee soorten eenzaamheid. De ene maakt me doodongelukkig en geeft me een verloren en zwervend gevoel, de andere maakt me sterk en gelukkig. De eerste is er altijd wanneer ik geen enkel contact met m'n medemensen voel, überhaupt nergens contact mee voel, dan sta ik helemaal afgesneden van iedereen en van mezelf en begrijp de zin van dit leven niet en zie geen verband tussen de dingen en weet dan niet m'n eigen plaats in dit leven. In die andere eenzaamheid voel ik me juist heel sterk en zeker, dan voel ik met verbonden met iedereen en alles en met God en weet dat ik het leven alleen aankan en niet van mensen afhankelijk ben. Dan voel ik mezelf ingeschakeld in één groot zinrijk geheel en voel dat ik nog veel krachten aan anderen ook kan geven.

Zijn

Wat kun je hier verder over zeggen? Dat het prachtige sterke woorden zijn ... Dat ik het herken en dat de tekst me raakt ... En dat je je verbonden en ontroerd kunt voelen met en zonder mensen ... En dat je ook heel alleen kunt voelen met mensen om je heen ... En dat je je in jezelf verbonden kunt voelen met alles en iedereen: één. Alleen-zijn. Alleen zijn. Met alles wat er is. Soms angstig. Soms gelukkig. Alleen zijn. Zijn.

Inspiratie

Wist je dat er naast alle boeken van en over Etty Hillesum ook een prachtig luisterboek is? Het luisterboek is ingesproken door Julika Marijn. Je kunt het boek kopen en luisteren via Storytel.

 

En ook dit artikel met citaten over haar 'buddhistisch kwartiertje' is de moeite waard. Ach, alle teksten van Etty zijn eigenlijk de moeite waarde, zijn super inspirerend.

Laat een reactie achter