Het rapport van Sylvana en Wouter

Als geluksonderzoeker kijk ik graag naar het tv-programma Dream School: bokslegende Lucia Rijker en rector Eric van 't Zelfde nodigen bekende Nederlanders uit om een groep schoolverlaters opnieuw te inspireren om zichzelf te ontwikkelen. En hun dromen waar te maken. Die dromen zijn door persoonlijke omstandigheden behoorlijk ver uit het zicht geraakt. Het lesprogramma biedt een spiegel voor de deelnemers, voor de kijkers en ook voor de gasttrainers.

Sylvana: hardheid meets hardheid

Politica en gasttrainer Sylvana is natuurlijk vrij gehard door het leven  en de dagelijkse shit die ze over zich heen krijgt. Ze stelde zich ook vrij hard en bedreigend op in de les met de stelling: wat jullie van mij vinden, interesseert me he-le-maal niets. Haar hardheid viel niet in goede aarde en riep hardheid op vooral bij student Celina die sowieso veel in Sylvana's verhaal herkende. Hierdoor ontstond er onrust en weerstand in de klas. Sylvana wilde controle houden op de weerstand en stelde zich nog harder op. Tot ze tijdens de break met Lucia en de rector Eric inzag dat ze zelf gespiegeld werd door Celina en dat ze juist zelf wél geraakt werd. Toen Sylvana dat inzag, hernam ze zichzelf gelijk, flexibel als ze is. Prachtig om te zien. Wat is het toch een topper!

Wouter: openheid meets openheid

De tweede gastspreker Wouter Bos (officier van justitie) liet heel mooi zien hoe het ook anders kan. Hij bouwde eerst verbinding op met de groep. Door zijn openheid en kwetsbaarheid werden de studenten uitgenodigd om ook open te zijn, geraakt te worden. En dat lukte wonderwel; zelfs student Damian kwam uit zijn schulp en deelde zijn negatieve ervaringen met justitie en deelde zijn verleden. En de kritische vragen van deelnemer Emma gaf Wouter haar terug als compliment met: "Jij zou een hele goede advocaat zijn Emma! Is dat niet iets voor jou advocaat worden?" Waarop Emma helemaal opbloeide. Smelt, smelt.

Met 'rapport' lukt alles

Zo zie je maar weer: je krijgt wat je communiceert. En als je echt wilt krijgen wat je wilt, begin je vanuit verbinding. Of zoals NLP'ers (Neuro Linguïstisch Programmeren) zeggen: met rapport (verbinding) lukt alles en zonder rapport lukt niets.

Doen alsof

Wouter Bos bracht dit super goed in de praktijk. En hij deed meer in zijn basishouding. Zijn benadering deed me ook denken aan een rake spreuk van Goethe:

"Als je iemand behandelt zoals hij is, zal hij blijven zoals hij is.
Maar als je hem behandelt
alsof hij was wat hij zou moeten en kunnen zijn,

zal hij worden wat hij zou moeten en kunnen zijn."

~ Goethe

Meer blogs

Geluk aan de deur

01 juli 2020 |

Blanco paddenstoelen ?!

23 juni 2020 |

Disclaimer geluk

17 juni 2020 |

Witruimte

17 juni 2020 |

Ik heb een nieuwe baan!

16 juni 2020 |

Een mooie vijver van tranen

15 juni 2020 |

Twee soorten eenzaamheid

06 april 2020 |

Hoodies in verwarring

03 april 2020 |

Moodmapping in Dream School

11 maart 2020 |

Meer blogs

Laat een reactie achter