Hoodies in verwarring

Ook deze week keek ik weer naar Dream School. Wat me opviel is dat steeds meer deelnemers met een deken in de klas verschijnen en zichzelf inpakken. Of diep wegkruipen in de capuchon van hun hoodie. Interessant, er is iets gaande. En de vraag ligt voor je: breek je door of haak je af? Door deel te nemen aan DreamSchool is het wel de bedoeling dat je doorbreekt. Maar die stap moet je wel zelf zetten. Je trekt je liever nog even terug in je dekentje of hoodie en draait je nog een keer om ...

Wegkruipen is logisch

Als je gewend bent om troost te vinden in en te overleven op een dieet van  drank, drugs, spijbelen en dwarsheid en je moet dan opeens zonder: ik geef het je maar te doen. En dan ook nog eens met jezelf te worden geconfronteerd door het lesprogramma van DreamSchool. Dan wil je liever wegkruipen in je veilige holletje: je deken of je hoodie. Je moet toch ergens nog wat veiligheid voelen? Wegkruipen in verwarring ...

We kruipen allemaal weg nu

Weer een goede spiegel: in deze tijd van de dreiging van het coronavirus worden we allemaal gedwongen om weg te kruipen in ons huis, bij onszelf. En worden we ook op onszelf teruggeworpen. En raken we misschien ook wat meer of minder in verwarring door de dreiging of de feiten of het nieuws.  Hoe ga je daar mee om? Hoe kijk je naar deze wereld? Hoe kijk ik naar deze wereld?

Hoe kijk je naar de wereld?

Als ik kijk naar mezelf en de wereld van nu dan ben ik heel blij dat ik op 7 maart - net voor de coronatijd - bij de boekbespreking met Bart Chabot was bij Boekhandel Van der Velde. Zijn boek in kwestie 'Mijn vaders hand' is een autobiografisch boek over het leven met een autoritaire naar mijn indruk ook narcistische vader. Het boek wordt omschreven als een heftig boek. En hoe noemde Bart het zelf? Hij noemt het boek: een ode aan de fantasie. Wauw! Want dat was in zijn moeilijke jeugd zijn overleving geweest: fantasie. En dat lees je in zijn boek: hij vocht en overwon door een rebels en fantasievol kind te zijn.

Ik haalde kracht uit het boek van Bart toen ik het las. Voor mijn eigen leven en jeugd. En ook uit zijn humorvolle interview bij Boekhandel Van der Velde. Bart maakte indruk. Letterlijk en figuurlijk. Want bij het signeren van mijn boek, deed hij dat zo nadrukkelijk dat hij zo'n beetje de eerste tien pagina's van mijn boek kapot sneed met zijn hanepoten over vier pagina's hahaha. Over indruk gesproken!

Verwarring is slechts een doorgang naar een nieuwe en andere identiteit.

- Richard Bandler

Herkaderen

Deze spreuk van Richard Bandler ken ik sinds mijn NLP opleiding (Neuro Linguïstisch Programmeren) en heeft me in het verleden veel perspectief gegeven. Als ik weer eens op een verwarde manier in een persoonlijke ontwikkelingsdop zat en zit. En nu vertrouw ik ook maar op deze spreuk. De wereld en de natuur zijn in de war. En ik ben het soms ook. Tijd voor een doorbraak? We zullen het zien.

Deze spreuk is een herkadering: een andere manier om naar verwarring te kijken. Herkaderen is een NLP-techniek en nodigt je uit om anders naar iets te kijken, iets in een ander kader te plaatsen. Zo kun je dat ook doen met de huidige tijd. Deze coronacrisis is vreselijk en dreigend. En de herkadering: het zorgt ook voor rust misschien. Ik kan balen dat ik er binnenkort niet met mijn fiets en tentje op uit kan trekken. En ik kan dit herkaderen door het besef dat mijn lief en ik vandaag gezond zijn en dat ik intens kan nagenieten van mijn fietsvakantie van vorig jaar op Vlieland ... en van al mijn andere vakanties.

Welkom verwarring

Terug naar de verwarring en DreamSchool.  Deelnemer Anouk is goed in de war tijdens de les van verslavingsexpert Maarten Dammers en haakt af en lootp de klas uit. Bij rector Eric begint ze voor de zoveelste keer weer te schelden op alles wat los en vast zit. En wentelt zich nog maar eens in haar slachtofferschap. O wat is ze zielig. En wat is ze in de war. Het ligt allemaal aan de hele wereld maar niet aan haar.

Ja je kunt door het leven worden afgebroken zoals Bart Chabot. Laat je je afbreken of breek je door?

Ik hoop ook voor Anouk dat de afbraak in haar leven voor een grote doorbraak zorgt. En dat dit de verwarring is die daarbij hoort. Een doorbraak, dat gun je haar zo. We zullen het zien. In de tussentijd reis ik even terug in de tijd: Vlieland vorig jaar ...

Meer blogs

Geluk aan de deur

01 juli 2020 | 0

Blanco paddenstoelen ?!

23 juni 2020 | 0

Disclaimer geluk

17 juni 2020 | 0

Witruimte

17 juni 2020 | 0

Ik heb een nieuwe baan!

16 juni 2020 | 0

Een mooie vijver van tranen

15 juni 2020 | 0

Twee soorten eenzaamheid

06 april 2020 | 0

Neem een sandwich Hanneke!

18 maart 2020 | 0

Moodmapping in Dream School

11 maart 2020 | 0

Laat een reactie achter